Parlamentné voľby v Rumunsku vyhrala vládnuca stredoľavicová koalícia

09.12.2012 Celý región

Bukurešť 9. decembra (TASR) - Stredoľavicová koalícia rumunského premiéra Victora Pontu sa dnes stala jednoznačným víťazom parlamentných volieb v Rumunsku. Vyplýva to z prvých prieskumov medzi zúčastnenými voličmi, zverejnených dvoma agentúrami po zatvorení volebných miestností o 20.00 h SEČ.

Vládnuca Sociálno-liberálna únia (USL) získala podľa odhadov 57-58 percent hlasov, pričom opozičná stredopravicová Aliancia Spravodlivé Rumunsko (ARD), blízka úradujúcemu prezidentovi Traianovi Basescovi, dosiahla 18-19 percent hlasov voličov.

Výsledok, napriek tomu, že je pomerne jednoznačný, podľa agentúry DPA môže viesť k pokračovaniu politickej nestability, ktorá krajinu sužuje tento rok.

Nového premiéra bude totiž nominovať prezident Basescu, ktorý naznačil, že zostavením vlády nemusí poveriť súčasného premiéra Victora Pontu ani v prípade, ak jeho koalícia získa väčšinu. Mocenský boj medzi oboma politikmi vypukol naplno v lete, keď sa Ponta snažil o odvolanie prezidenta.

Basescu by mohol poveriť zostavením vlády buď iného lídra z Pontovej koalície, alebo niekoho zo svojich spojencov v stredopravom tábore. Jeho nominanta však musí schváliť parlament. Ak neuspeje v dvoch kolách hlasovania, parlament môže byť rozpustený.

Voľby sprevádzalo husté sneženie a mimoriadne chladné počasie, ktoré zasiahlo celý Balkán. Volebná komisia oznámila, že približne 250 volebných miestností nemohli ráno v niektorých častiach Rumunska otvoriť načas.

Na voľby dohliadali aj pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE)
 

Vyberte región